Volvo test e-versie FM en FMX in bouwsector

Parameters voor de test zijn onder meer de dagelijkse rijcycli, laadcapaciteit, uptime en bereik. Er wordt gekeken naar de wijze van gebruik en de verbeteringen die nodig zijn voordat een bredere inzet van e-trucks mogelijk is. De test volgt op de eerdere introductie van de FL en FE Electric. Deze in serie geproduceerde elektrische trucks zijn ontwikkeld voor stadsdistributie en afvalinzameling.

Productiviteit

Bouwtransport vraagt echter om materieel dat krachtiger en robuuster is dan in andere segmenten. Elektrische trucks vormen daarop geen uitzondering, zegt Jonas Odermalm, vice president Electromobility bij Volvo Trucks. “Onze oplossingen moeten voldoen aan de eisen van hoge productiviteit en beschikbaarheid. Tegelijkertijd biedt een volledig elektrische aandrijflijn de voordelen van verminderde uitstoot en een lager geluidsniveau. Praktijktesten en samenwerkingen met klanten zijn belangrijk voor het ontwikkelingsproces.”

Betonmixer

De tests voorzien in een elektrische FM met een betonmixer en een e-FMX met haakarm. Ze gaan aan de slag bij grote infrastructuurprojecten. Geëvalueerd wordt hoe elektrische trucks zijn in te zetten om de efficiëntie te verhogen en de impact op het klimaat te verkleinen. Het gaat daarbij niet alleen om de prestaties van de voertuigen zelf: Volvo kijkt ook of het totale systeem voor elektromobiliteit en de oplaadmogelijkheden voldoen aan de eisen van klanten uit het bouwsegment.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 365 artikelen verschenen. Bekijk alle artikelen van Maarten Molenaar †

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *