Paccar positief na moeizaam tweede kwartaal

Het moederbedrijf van onder meer DAF sloot begin tweede kwartaal zijn fabrieken voor vijf weken en heeft de productie geleidelijk hervat. Met het oog op Covid-19 werden de bedrijfsprocessen en gezondheidsprocedures verbeterd. De truckproductie en onderdelenverkoop namen gestaag toe, naarmate het kwartaal vorderde. Al met als spreekt Preston Feight, chief executive officer van Paccar, van “een goede omzet en nettowinst”, gezien de moeizame marktsituatie. Positief gestemd is ook Harry Wolters, president-directeur van DAF Trucks: “De vraag naar zuinige DAF XF, CF en LF trucks veerde weer op in mei en juni, dankzij de verbeterde Europese economie.” Naar verwachting zal het aantal registraties in het Europese zware trucksegment dit jaar uitkomen op 190.000 tot 220.000 voertuigen.

Paccar Parts

Paccar Parts behaalde een omzet van 823 miljoen dollar in het tweede kwartaal van 2020 (2019: 1,03 miljard). De winst vóór belastingen bedroeg in het tweede kwartaal 151,9 miljoen, vergeleken met 210,6 miljoen dollar in dezelfde periode van 2019. David Danforth, general manager: “Sommige klanten stelden het onderhoud uit tijdens het tweede kwartaal, wat van invloed was op de aankoop van onderdelen. De sterkere economie en de groei van het vrachtwagenverkeer in juni zorgden voor een grotere vraag naar aftermarket-diensten.”

Batterij-elektrisch

Kenworth, Peterbilt en DAF blijven actief op het gebied van ‘zero emission’-voertuigen. Op dit moment rijden bij klanten in Noord-Amerika en Europa meer dan zestig elektrische, hybride- en waterstoftrucks in een veldtest. De levering van volledig elektrische productievoertuigen van Paccar zal naar verwachting begin 2021 starten. DAF heeft een reeks elektrische en hybride voertuigen ontwikkeld, die in verschillende toepassingen uitgebreid worden getest door klanten in Europa. “De CF Electric wordt gebruikt in regionale transport- en afvaltoepassingen, de LF Electric is ideaal voor lokale distributie. De CF Hybrid is goed voor transport over lange afstand, terwijl hij ook kan opereren in steden waar emissie-eisen gelden”, aldus Ron Borsboom, executive director productontwikkeling.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 365 artikelen verschenen. Bekijk alle artikelen van Maarten Molenaar †

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *